zondag 9 januari 2011

Witte handschoenen

Als je een boek wilt lezen in Thomas Plume’s Library moet je het aan de bibliothecaris vragen. Die haalt het uit de kast. Je hoeft geen handschoenen aan, omdat die de bladen schade doen bij het omslaan. Als je klaar bent met lezen geef je het terug aan de bibliothecaris die het terugzet op de bestemde plaats, anders raakt het verloren, terwijl het er wel is, soms jaren lang. Er zijn ongeveer 700 boeken weggeraakt, vermist of gestolen. Als je een boek leent, moet je de waarde in consignatie achterlaten.
De bibliotheek is te vinden in Maldon in een oude kerk op de eerste verdieping (wat een raar woord; verhoging zou beter zijn).
Thomas Plume, geboren in Maldon, een vissersplaats aan de zeearm van de River Blackwater, was aartsdeken van Rochester en pastoor van Greenwich. Plume verzamelde theologische boeken, onder andere van Arminius, die Vondel zo bewonderde, maar ook beschouwingen over de English Civil War, filosofie, chemie, medicijnen, natuur- en wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis en astronomie. Toen hij in 1704 stierf, liet hij behalve de boeken, geld na voor de verbouwing van de oude kerk en voor het in standhouden van de bibliotheek. Beneden kwam een school. Hij betaalde ook voor een studiebeurs voor arme jongens van Maldon. De kinderen van de school slepen hun griffels aan de omringende muur.

We werden rondgeleid door een vrijwilliger, een gepensioneerde man, die vertelde over het boekenbezit, over de stroken linnen aan de planken die het stof tegenhielden, maar wel lastig waren bij het zoeken.’ Er is een voortdurende strijd tussen de aanhangers van handschoenen bij het lezen van oude boeken en de blote-handen-lezers.’
Thomas Plume was een bescheiden man: er was geen afbeelding van hem te vinden, terwijl er wel schilderijen hingen van Engels koningen en 17de-eeuwse theologen. Hij was ook weer niet te bescheiden: in de bibliotheek lagen ook zelfgebonden boeken met zijn preken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten